Plaatwaarde volgens omroep Max

Plaatwaarde iedere 2 weken bij omroep Max door Marjolein

Veel van de lp’s die nu in muziekhandels liggen, zijn heruitgaven. Maar er wordt ook druk gehandeld in tweedehandsplaten. Sommige van deze platen zijn nu een klein fortuin waard. In de rubriek Plaatwaarde van Max behandelt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een plaat met aanzienlijke waarde. Bezoek Max

Maak kennis met Marjolein, de nieuwe lp-expert van MAX Vandaag

Marjolein van Dam

Al 81 jaar open

Marjolein van Dam van muziekhandel Evelyn Novacek uit Hoogezand taxeert vanaf 5 september 2018 elke 2 weken bijzonder vinylplaten in onze nieuwe rubriek Plaatwaarde. Niet zonder reden natuurlijk, want lp’s zijn weer helemaal terug van weggeweest en sommige zijn behoorlijk wat geld waard. Maak nu alvast kennis met Marjolein.

In de loop van tijd zijn er behoorlijk veel platenzaken verdwenen en weer bijgekomen in Nederland, maar Evelyn Novacek in Hoogezand is altijd blijven bestaan. Inmiddels is de winkel 81 jaar oud en is het één van de oudste, nog bestaande platenzaak van het land.

Ramses Shaffy
Picknick – Boudewijn de Groot

Orkestleider

Al die tijd is de winkel al in handen van 1 en dezelfde familie. “Mijn oma Evelyn Novacek begint de winkel in 1937, waar zij 78-toerenplaten en muziekinstrumenten verkoopt”, legt Marjolein van Dam uit als wij haar bellen. De winkel is overigens niet het enige waarmee Evelyn zich bezighoudt, want zij is in die tijd ook een bekende muzikante. “Ze was ook violiste, speelde saxofoon en had een eigen orkest. Dat was best wel bijzonder, want dit was al voor de oorlog én zij had als vrouw de leiding over mannelijke muzikanten.”

The Beach Boys

Begin van een familiebedrijf

Het orkest van Novacek heeft veel succes en zij reist door het hele land. Als zij een keer in Groningen optreedt, ontmoet zij daar een man op wie zij verliefd wordt. Zij is toen verhuisd naar Hoogezand en daar is zij toen de winkel begonnen.” Met het openen van de deuren van muziekhandel Evelyn Novacek is een familiebedrijf geboren. “In 1970 heeft mijn vader de zaak van haar overgenomen, maar ze heeft tot haar dood in 1979 ook nog in de winkel gestaan. Mijn vader is ook tot op hoge leeftijd actief geweest in de winkel. Hij is 90 geworden, maar heeft zeker tot zijn 85e nog de boekhouding gedaan.”

The Stones Plaatwaarde

Cd verdrijft de lp

Zelf groeit Marjolein praktisch op in de winkel. “Ik was er altijd te vinden en vanaf mijn 13e hielp ik al mee. Het is er eigenlijk met de paplepel ingegoten.” Sinds 1988 heeft zij de leiding over Evelyn Novacek, een jaar waarin de cd hoogtijdagen viert. Vinylplaten worden dan niet zo veel verkocht en nemen een minder prominente plek in de winkel in dan voorheen. “Ze zijn zelfs een tijdje helemaal weg geweest uit de winkel.”

Heroes – David Bowie

Privéverzameling

Ook bij Marjolein thuis moeten de lp’s een tijd lang ruimte maken voor andere geluidsdragers. “Ik moet toegeven dat ze een periode in de vergetelheid zijn geraakt en dat ik zelfs een deel van mijn privéverzameling heb weggedaan.” Van deze beslissing heeft zij nu spijt, maar: “Gelukkig heb ik nu mijn verzameling weer bijna compleet en draai ik ze weer met veel plezier.”

Lees meer bij Max

Winkelwagen
Scroll to Top