Jaarbeurs Utrecht Mega Platen & CD Beurs 13 & 14 november 2021 – Afgelast

Op zaterdag 13 en zondag 14 november vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD Beurs plaats. Je vindt Physical Graffiti bij standnummer 80 en 136. Op deze beurs, die voor de 53ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers en vinylverzamelaars uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Ben Merlis (USA) presenteert zijn recente boek Goin’ Off the story of the Juice Crew waarin hij de geboorte van Hip-Hop beschrijft met een foto expo van deze artiesten. Manuel Decker exposeert zijn uitgebreide verzameling Kuifje en andere striphelden op vinyl. Er zijn plaatprimeurs, de Three Imaginary Boys Popquiz en diverse DJ demonstraties.

De geboorte van Hip-Hop met boekpresentatie en foto-expositie van en door Ben Merlis en George DuBose

Toen Hip-Hop explodeerde midden jaren tachtig in New York City en omliggende steden stond een nieuwe generatie fans op. Centraal in die eerste jaren was een collectief dat bekend staat als de Juice Crew. Geleid door de charismatische radio-persoonlijkheid Mr. Magic, wiens Rap Attack het eerste programma was in zijn soort op een commercieel station. DJ / ingenieur Marley Marl pionierde met productietechnieken die het gouden tijdperk van Hip-Hop definieerden en de basis vormden voor Cold Chillin’ Records, dat in 1986 werd opgericht door Len Fichtelberg en Tyrone Williams. Goin’ Off beschrijft de opkomst en ondergang van Cold Chillin’ Records en de samenwerking met Warner Bros. Records. Het volgt de carrière van de muzikanten van het label via interviews uit de eerste hand met spelers uit de industrie, producenten, MC’s en DJ’s: Roxanne Shanté was een veertien jaar oude vechtrapper die het diss-record overspande; MC Shan voerde een legendarische vete over de grens met KRS-One; Kool G Rap was een fundamentele deelnemer in wat de media ’gangsta-rap’ noemde; Big Daddy Kane’s snelle lyriek veranderde de manier waarop mensen rapten; de collegiale Masta Ace probeerde zijn gemeenschap te verheffen tijdens het hoogtepunt van de crack-epidemie; The Genius (aka GZA) was mede-oprichter van de rap-dynastie Wu Tang Clan; en de enigmatische Biz Markie liet de wereld meezingen met zijn hit ’Just a Friend’. Cold Chillin’ wordt later geplaagd door bedrijfscensuur en een historische gerelateerde rechtszaak. Gaat hierdoor failliet en laat een erfenis achter die in controverse is gehuld met een catalogus die meerdere generaties rapkunstenaars heeft beïnvloed.

Ben Merlis is een inwoner van Los Angeles, waar hij is opgegroeid met oldies, Hip-Hop en punk, in die volgorde. Hij schrijft momenteel voor uDiscover Music en werkt in public relations voor Experience Hendrix, ABKCO, ZZ Top en vele anderen. George DuBose was sinds begin jaren tachtig jarenlang de huisfotograaf van de Ramones in NYC, hiernaast heeft hij veel beroemdheden gefotografeerd zoals Madonna, Blondie, Tom Waits en vanaf de start veel Hip-Hop muzikanten die staan afgebeeld in dit boek.

De eerste 25 mensen op beide dagen die het boek van Ben kopen mogen een gratis print uitzoeken van de Hip-Hop foto’s gemaakt door George DuBose. Wie het eerst komt het eerst maalt. 

Lees meer bij Recordplanet

Winkelwagen
Scroll to Top