Er wordt weer als warme broodjes tweedehands vinyl verkocht

Voor het eerst sinds de cd eind jaren tachtig op de markt is gekomen, zijn er wereldwijd nu meer lp’s verkocht dan cd’s.

Vinyl is Hot, bij ons is dat vooral tweedehands vinyl! De vinyl plaat is al jaren bezig aan een comeback, dat is ook de ervaring van Physical Graffiti. Ondanks de coronacrisis toen wij helaas niet op festivals en platenbeurzen konden staan. Want op festivals en platenbeurzen vliegen bij ons de platen echt als warme broodjes over de toonbank. We zijn dus erg blij dat festivals weer mogen. Maar ook online is er steeds meer belangstelling en verkoop. Muziekliefhebbers hebben thuis immers meer tijd, ze kunnen bijna niet naar concerten en willen tóch muziek luisteren, beleven en ervaren. Wij hebben als klant verzamelaars voor bijzondere zeldzame platen en klanten, veel jongeren, die gewoon voor een populaire prijs leuke titels willen kopen.

Wij zijn altijd enthousiast geweest over vinyl

Voor Cor begon de liefde voor vinyl al op jonge leeftijd. Hij kocht toen al veel platen, Pink Floyd, Frank Zappa en veel andere progressieve en psychedelische muziek. Lp’s waren toen ook erg goedkoop.fl. 16,95, fl 21,95 Max! Guldens hé! Maar op gegeven moment deed vrijwel iedereen zijn platencollectie de deur weer uit en kocht toen cd’s. Wij niet trouwens, Physical Graffiti is altijd enthousiast geweest over vinyl, vooral tweedehands vinyl. Ep’s, Lp’s, singles kopen én verkopen,prachtig allemaal.

Decennia later is het weer precies andersom.

Mensen willen hun cd’s nu toch weer op vinyl hebben. Zoals een klant die net een album van de Floyd heeft gekocht: “Ik heb de cd wel maar ik wil nu toch weer de lp hebben. Hoezen zijn prachtig, het label en de plaat zelf natuurlijk ook. Beleving, tastbaarder, het is ook een heel ritueel om een plaatje op te zetten. Het heeft ook iets gezelligs…van vroeger. De geur van oude platen, ook zoiets. Net als dat je in een oldtimer zit! Dan de plaat uit de hoes halen, op de draaitafel leggen en de naald erop zetten en het feest begint. Wij hebben dus vooral iets met tweedehands vinyl, oude releases of liever nog de orginele. releases of zeldzame varianten ervan. Een andere hoes, B.v. Die Italiaanse uitvoering met dat extra nummer of poster. Gekke zeldzame dingen, daar zijn we gek op. Om juist die uitvoering te vinden, ook voor klanten hoor ;). Niet alleen voor onszelf, juist niet. Er zijn tegenwoordig volop nieuwe platenspelers ofwel draaitafels maar je kunt natuurlijk ook voor een vintage platenspeler of een pickup gaan. Wat is het verschil? Een pick Up heeft een ingebouwde versterker en luidsprekers en een platenspeler sluit je aan op je audio versterker.

Vinyl liefhebbers willen het liefste zelf door de platen bladeren en iets in de hand hebben.

Dat is ook een deel van de sport natuurlijk. Cor van Physical Graffiti begon zo’n 35 jaar geleden op standnummer 80 op de platenbeurs in Utrecht. Aankomend weekend staan we er weer en nog altijd op stand 80. Al 35 jaar lang, dus klanten weten ons daar altijd te vinden. Alleen hebben we er nu ook stand 136 bij. Ieder jaar staan wij o.a. daar met tweedehands vinyl, cd’s, merchandise en memorabilia. Physical Graffiti verkocht daar in het begin vooral cd singles Zeldzame en bijzondere cd single uitvoeringen. Echt duizenden van verkocht. Wij hebben nu ook nog duizenden cd singles nog op voorraad. Los te koop voor de liefhebber maar wij vinden het ook niet erg dat die singles voorlopig blijven liggen. Want ook vinyls is immersweer helemaal hot geworden, alhoewel vinyl altijd onze eerste voorkeur zal blijven. De zaken gaan goed, wij verkopen steeds meer vinyl. Ook online, dat was helemaal nieuw voor ons. Maar vooral op beurzen en festivals verkopen wij veel, heel veel platen.. Plaatjesdraaiers vinden nu eenmaal snuffelen door platen erg leuk. Dat is toch anders dan online kopen vinden de échte vinyl liefhebbers en verzamelaars. Physical Graffiti heeft nu ook in Venlo ook een verkooplek in een winkel waar onze tweedehands platen verkocht worden. Dat zijn wij nu grootser aan het opzetten maar daarover later meer! We moeten dan op diverse plekken een interessant aanbod kunnen aanbieden. Daarvoor heb je ook voldoende aanbod van goede platen nodig. Wij zijn daarom ook zelf doorlopend op zoek naar vinyl.

Wie denkt dat alleen ouderen vinyl kopen heeft het mis.

Physical Graffiti heeft ook volop tieners en twintigers als klant. De jeugd vind het draaien van een plaat meer beleving dan bijvoorbeeld Spotify. Ondertussen brengen veel artiesten hun muziek weer uit op vinyl. Het aanbod gigantisch, desondanks hebben wij juist klanten die juiste de orginele versie kopen. Of juist uit de eerste persingsreeks van het land van herkomst. De jeugd komt veelal op een beurs of festival leuke Metal, pop en rock titels bij ons kopen in een lagere prijsklasse met als kwalificatie G “Good”. Platen zeg tussen de €5 en €10.Niet top maar gewoon goed, er mag best dan een vlekje of andere beschadiging op zitten. Verzamelaars en puristen is een ander verhaal en gaan voor de beste kwaliteit zoals VG, VG+, maar liever mint. Dan doen ze natuurlijk voor een mooie verzameling, of de beste geluidskwaliteit of de beste investering. En de waarde van vinyl gaat nog steeds omhoog. Waardebepaling van vinyl platen, lees ook onze andere artikelen.

Welke Vinyl Lp en Cd titels kopen wij?

Jaarbeurs Utrecht Mega Platen & CD Beurs 13 & 14 november 2021

Kaarten bestellen voor de Mega platenbeurs 2021

Festivals 2021

Winkelwagen
Scroll to Top