6 handige tips voor je Vinyl Platen

Hoe behandel je een Vinyl LP.

Wees altijd zuinig op je kostbare vinyl, en behandel uw vinyl met zorg. Laat de LP voorzichtig uit de binnenhoes glijden, met de buitenrand tegen je duim / palm, zodat je vingers de plaat op kunnen vangen bij het label. Vervolgens leg je de binnenhoes apart, en neem je de LP aan de andere kant over met je andere hand. Zo voorkom je vette vingers op de groeven. Raak dus de LP alleen aan de buitenkant en het label aan. Plaats hem vervolgens op uw draaitafel. Eigenlijk heel eenvoudig maar toch zien wij met regelmaat op beurzen en festivals dat de LP op diverse plaatsen wordt betast, let er dus op, want het komt het geluid ten goede.

Het opbergen van je Vinyl.

Opbergen van vinyl kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in speciaal gemaakte LP koffers of bakken. Heb je een grote collectie dan is dit wel kostbaar en bovendien vaak ook niet zo’n praktische oplossing. Een praktische en niet al te dure oplossing heeft b.v. Ikea. Zij hebben het meubel Kallax in het assortiment dat verkrijgbaar is in diverse afmetingen en kleuren. Of het toeval is weten we niet maar vinyl lp’s en ander vinyl past perfect in deze kasten. Met deze Kallax serie kun je het kostbare vinyl netjes en veilig rechtop wegzetten. Ja precies, rechtop want dat is de enige goede manier. Voorkom dat LP’s op elkaar gestapeld weg gelegd worden. Bewaar dus nooit je platen plat op elkaar. Bewaar ze op kamertemperatuur en vochtvrij om geen schade aan plaat en hoes te krijgen.

Een LP verlossen van het stof.

Een grote vijand van je Vinyl is stof en andere ongewenste rommel in je groeven. Gelukkig zijn er tal van borstels op de markt om deze vervelende vijand te verwijderen. Een goede platenborstel is vaak van twee rijen Carbon fiber haartjes voorzien. Een goede platenborstel moet in staat zijn om tot in de groef de stofdeeltjes te verwijderen. Maar hoe gebruik je zo’n borstel nu op de juiste manier? Heel eenvoudig, je plaats de borstel haaks en zo recht mogelijk op je LP. Laat vervolgens de vinyl LP draaien en maak langzaam een beweging naar het label toe. Op het moment dat de borstel aan is gekomen bij het label, neemt je de borstel er voorzichtig af. Een platenwasmachine is een betere optie voor het schoonmaken van vinyl. Met een platenwasmachine maak je de groeven pas echt schoon. Het diepe vuil in de groef wordt er op deze manier uitgehaald. Er bestaan verschillende soorten platenwasmachines vanaf zo’n €50. Dit werkt meteen vloeistof waar je de plaat mee reinigt. Er bestaan ook duurdere machines die een vacuüm zuigen en nadat de plaat gereinigd is met vloeistof en een platenborstel word er een vacuumzuiger over de plaat gehaald. Er zijn zelfs platenwasmachines die ultrasoon je platen reinigen. Een gereinigde plaat, dat hoor je meteen. Je plaat klinkt beter en je hebt ook niet meer het gevoel dat je de hele tijd naast de open haard zit. Geen gerommel en geknetter of tikken meer!

Het reinigen van de naald.

Het reinigen van de naald mag zeker niet vergeten worden! Je kan dit op diverse manieren doen. Droog met bijvoorbeeld een naaldborstel om los vuil en stof te verwijderen. Of schoonmaken met een naald reiniger om hardnekkiger vuil en stof te verwijderen. Met een beslagen bril zie jezelf tenslotte zelf ook minder toch? Bij een pu element is het belangrijk dat je de naald voorzichtig van achter naar voren reinigt, dit om schade aan je naald te voorkomen. Naalden kun je tegenwoordig ook perfect schoonmaken met een ultrasoonreiniger. Wanneer je een foto ziet van een uitvergrote groef met daarin de naald is het op zich al een wonder dat de diamant naalden nog zolang meegaan. De kwaliteit van de naald, het element maar ook de platenspeler zelf is dan ook zeer bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Er zit dus een levensgroot verschil in platenspelers. Uiteindelijk begint alles met de bron! Heb je een goede versterker met luidsprekers met daar op aangesloten perfecte luidsprekers die helemaal matchen met uw amp en ruimte. Gaat het “fout” met de bron met b.v. muzikaliteit, precisie en geluidsbeeld dan kan je ofzo mooie set hier ook geen chocola van maken. Zorg dus voor een goede bron. Een bron die in verhouding staat met de rest van de apparatuur. Dat kunnen overigens ook goede vintage platenspelers zijn. Merken als b.v. Dual, Garrard, Lenco, Linn, Sony, Technics en Thorens hebben uitstekende platenspelers gebouwd. Een goede nieuwe platenspeler kost nieuw ook best wel wat geld, kijk maar eens bij Project of Clearaudio en Transrotor. Ook Dual en Thorens bouwen nog steeds goede draaitafels

.

Uitvergrote vinyl groef
Let’s Rock! Into the groove!

Philips GP400 Naald

Statische lading van je vinyl plaat weg nemen.

Jij als vinyl liefhebber krijgt ook nog al eens te maken met statische elektriciteit. Een lading statische electriciteit is de veroorzaker van de vervelende tikken in het geluidsbeeld. Gelukkig zijn er een aantal manieren om van deze irritante tik af te komen. Er bestaan anti statische matten die je op je plateau legt. Er bestaat vloeistof die je met een platenborstel aanbrengt. Er zijn ook “meelopende” platenborstel Ps die net als een arm meelopen. Je kunt je lp nat en droog afspelen. Voor beide systemen valt iets te zeggen. Vroeger was er ook Lencoclean van het merk Lenco. Een vloeistof die je most blijven gebruiken op je plaat als je het eenmaal gebruikte. Kijk daarom uit welke platenreiniger of platenreinigervloeistof je (gaat) gebruiken. De belangstelling van fervente platendraaiers is tegenwoordig dan ook vaak een platenwasmachine.

Antistatische binnenhoezen.

Na al het reinigen en ontladen van statische elektriciteit, is het natuurlijk belangrijk om je kostbare vinyl collectie zorgvuldig op te bergen. Gebruik daarvoor dan ook de juiste binnenhoezen. Wij van Physical Graffiti vervangen altijd de buitenhoeken de Binnenhofs bij het verkopen van platen. Tenzij het een speciale bedrukte Binnenhofs betreft, dan leveren wij ook die binnenhoes erbij. Het ziet er direct beter uit optisch, maar het is ook beter voor je vinyl.

Platenspeler gewicht optimaal instellen

Wat is de waarde van Vintage Audio Apparatuur?

Er wordt als warme broodjes tweedehands vinyl verkocht

Winkelwagen
Scroll to Top