Into The Grave festival

Into the Grave

Into the Grave
Algemene informatie
DatumTweede weekend van augustus
Locatie OldehoofsterkerkhofLeeuwarden
Duurdriedaags
Genre(s)Metal en aanverwante genres
OrganisatorLoud Noise
Edities
Aantal edities9
Eerste editie2011
Website
Portaal    Muziek

Into the Grave is een metalfestival in Leeuwarden. Het wordt gehouden op het Oldehoofsterkerkhof, een voormalig kerkhof en thans plein naast de Oldehove, vandaar ook de naam van het festival. Het werd voor het eerst gehouden in 2011 en trekt zo’n 7.000 bezoekers.[1]

Er werd voor het festival meerdere keren een bandcompetitie geörganiseerd genaamd Highway to Hell, de winnaar mocht het festival openen. Naast het festival zijn er ook pre- en afterparty’s in poppodium Neushoorn. Into the Void en Into Darkness waren zusterfestivals.

Geschiedenis

Nadat Wâldrock in 2009 stopte wilden Paul van Berlo en Sjoerd Bootsma in 2010 een metalfestival organiseren in Leeuwarden. De gemeente gaf hier geen vergunning voor omdat er te weinig politiecapaciteit was door de Sneekweek.[2] In 2011 kon het festival wel doorgang vinden en vond op zaterdag 13 augustus de eerste editie plaats. Het festival duurde één dag en de toegangsprijs was €6,66, verwijzend naar het getal van het Beest.

In 2014 en 2015 werd op de dag voorafgaand aan het festival op dezelfde plek een zusterfestival geörganiseerd, namelijk CityRock. Dit festival verhuisde in 2016 naar september en vanaf dat jaar duurt Into The Grave twee dagen.

In 2018 liet de organisator weten te kijken naar andere locaties, in Heerenveen en Drachten, om het festival in 2019 uit te kunnen breiden. In november 2018 werd bekend gemaakt dat het festival toch op het Oldehoofsterkerkhof zou blijven en wel met twee podia.[3] Vanaf de editie van 2019 is het festival driedaags. De editie van 2020 werd afgelast, wel vond er een reeks concerten plaats in poppodium Neushoorn. Deze waren via online streaming te bekijken en een beperkt aantal mensen konden daadwerkelijk bij de concerten aanwezig zijn.[4]

Programma

JaarDatumLine-upOpmerkingen
201113 augustusDevin Townsend ProjectAbortedMnemicIn SolitudeKarma to BurnDebauchery, Disintegrate, I ChaosI Chaos werd verplaatst van de afterparty naar het hoofdpodium en verving Waking The Cadaver en Gama Bomb werd vervangen door Karma to Burn.[5]
201211 augustusBolt ThrowerEnslavedGraveHellObscuraCorrosion of ConformityDew Scented, Nom De Plume
201310 augustusParadise LostSatyriconDevilDriverSodomJungle RotHeaven’s BasementBliksemStonehawk
20149 augustusMegadethVaderSchirenc plays Pungent StenchFlotsam & JetsamSólstafirHavokVanderbuystHacride, TeethgrinderGorguts zei af en werd vervangen door Scirenc. Ook Dagoba liet verstek gaan.[6]
20158 augustusSabatonSepulturaCannibal CorpseObituaryEnsiferumAvatarAudrey HorneBetraying The Martyrs, Cornered
201612 augustusSlayerAirbourneAmarantheScar SymmetryVektor, GruesomeAlestorm zei af en werd vervangen door Korpiklaani.[7]
13 augustusKreatorCarcassExodusKorpiklaaniVoivodThe Black Dahlia MurderUnearthTribulationEvil Invaders
201711 augustusSaxonPowerwolf, Alestorm, Metal ChurchFlotsam & JetsamThe Charm The Fury
12 augustusAmon AmarthArch EnemyOverkillLife of AgonyWhitechapelSodomTexturesPro-PainEmber Falls
201810 augustusGojiraDelain, Decapitated, Orden Ogan, Toxic Holocaust, Toxic ShockNails was bevestigd maar bleek toch niet te komen.[8] Ook Metal Allegiance zegde af en werd vervangen door Decapitated.[9]
11 augustusBehemothChildren of BodomAt The Gates, Paradise Lost, Suicidal Tendencies, Dying Fetus, GloryhammerGoatwhore, Dust Bolt
20199 augustusAnthraxSick of It AllHypocrisyDog Eat DogSoilworkNo Turning BackProngSworn EnemyFor I Am KingBlack Peaks zou op de zondag spelen maar werd vervangen door Prognosis.[10]
10 augustusPowerwolf, Sacred ReichMeshuggahLacuna CoilTestamentOst+FrontQueensrÿcheJinjerTesseractAlien WeaponryBattle BeastCrystal LakeGod DethronedCrobot
11 augustusOpethDeath AngelThe Vintage CaravanPrognosisKlone
20207 t/m 9 augustusDevin Townsend, Alestorm, Paradise Lost, Obituary, Orange GoblinClutchVenom, Gloryhammer, Static XBorknagarKvelertakDestructionSoenDespised IconDRINecrophobic, Havok, ExhorderRevocationM.O.D.SinisterIzegrimDarkest HourButcher BabiesVreidBurning Witches1914Rings of SaturnHatriotWind RoseSvalbardBaldrs DraumarAfgelast vanwege de coronacrisis.
20207 augustusSisters of Suffocation, AtmoranIn poppodium Neushoorn, volledig via online streaming te bekijken. Er waren een beperkt aantal tickets beschikbaar voor de concerten zelf.
8 augustusFamyneBring on the Bloodshed, Insurrection
9 augustusDead Lord, Bodyfarm, The Heritance
Bronnen, noten en/of referenties Into The Grave trekt recordaantal bezoekersFriesland-post.nl, 9 augustus 2015 Metalfestival Into The Grave krijgt geen vergunning van Leeuwarden 3voor12 Friesland Into The Grave blijft op Oldehoofsterkerkhof en krijgt extra podium Leeuwarder Courant, 8 november 2018. Into The Grave: online en toch live erbij Leeuwarder Courant, 5 augustus 2020. Karma To Burn op Into The Grave Aardschok, 11 augustus 2011. Ook metalband Gorguts laat Into the Grave stikken Huis aan Huis Leeuwarden, 28 juli 2014. Into The Grave zoekt vervanger voor Alestorm Festival Info, 31 maart 2016. Eerste bands Into the Grave zijn bekend Omrop Fryslân, 7 november 2017. Decapitated vervangt Metal Allegiance op Into The Grave Metalfan.nl, 18 april 2018. #ITG19: Tips van Rob voor Into The Grave 3voor12 Friesland, 7 augustus 2019.

Lees meer op WikipediA

Winkelwagen
Scroll to Top