Kabinet hoopt dat vanaf 1 juli evenementen weer door kunnen gaan

Festivalgangers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf juli kunnen ze eindelijk weer feestvieren in de zomer. De coronacijfers gaan zo rap de goede kant op dat festivals buiten kunnen doorgaan zonder anderhalve meter afstand, besloot het kabinet vanmiddag.

De evenementen krijgen nog wel te maken met restricties. Zo mogen in juli maximaal 25.000 mensen het terrein op en zijn meerdaagse festivals nog niet toegestaan, maar vanaf augustus wordt ook die beperking losgelaten. Voor alle evenementen geldt wel dat een negatieve coronatest niet ouder dan 40 uur verplicht is of een vaccinatiebewijs.

Eenmaal binnen kan weer als vanouds worden gefeest zonder anderhalve meter afstand te houden. Een grote opluchting voor trouwe bezoekers die vaak al sinds 2019 een kaartje hebben en reikhalzend uitkijken naar dit moment. Al zorgt het goede nieuws ongetwijfeld ook voor teleurstellingen. Wie nu de festivalkriebels krijgt, maar niet al een ticket op zak heeft, moet mogelijk alsnog een jaartje wachten of uitwijken naar de kleinere, lokale festivals. De grootste en populairste evenementen zoals Lowlands en Mysteryland zijn zo goed als uitverkocht.

Veel dranghekken levert Verschoor het laatste weekend van augustus af bij het dancefestival Mysteryland in de Haarlemmermeer. Ook daar is de blijdschap groot. Achter de schermen werkt operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T al maanden aan de zomerplannen, maar altijd met in het achterhoofd dat het hele feest weleens niet door zou kunnen gaan. Tot nu. ,,Er is niets mooier dan met 30.000 mensen bij een podium staan en je één voelen met elkaar. Dit geeft mensen weer zoveel gevoel van vrijheid.”

Al is er nog wel bergen werk te verzetten en zijn er nog de nodige uitdagingen te overwinnen voordat op 27 augustus de poorten open gaan van het driedaagse festival. Probeer maar eens voldoende personeel te vinden na een jaar waarin niets mocht worden georganiseerd. Elke dag zijn er straks 4000 mensen nodig die het festival draaiende houden. Alleen al achter de bar staan 600 medewerkers. ,,Veel mensen zijn van baan gewisseld. We zijn nog druk aan het zoeken, maar het gaat ons zeker lukken.”

Lees meer bij het AD

Wij van Physical Graffiti zullen bij vele festivals aanwezig zijn met verkoop van nieuwe en tweedehands CD’s en Vinyl, Merchandise en Vintage Audio Apparatuur.

Bij welke festivals kun je ons vinden?

Winkelwagen
Scroll to Top