Ken je LEAK Audio nog?

LEAK AUDIO – Betaalbare klasse Audio apparatuur die iedereen kan bedienen.

Harold Joseph Leak richtte in 1934 de baanbrekende HJ LEAK & CO Ltd op.

Lees meer over de historie van LEAK Audio. LEAK was oorspronkelijk gevestigd in Londen, Engeland. Daar was LEAK een merk wat gespecialiseerd was in het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige audiocomponenten. Harold Leak bracht zichzelf op de markt als ‘geluidstechnicus – technicus’. Samen met Ted Ashley, die eind jaren dertig toetrad en later hoofdingenieur voor het bedrijf werd, werd LEAK marktleider. Marktleider op het gebied van betaalbare doch krachtige audioapparatuur voor thuis. Voor decennialang gebruik!.

Het merk LEAK ontwikkelde versterkertechnologie, luidsprekers, pickups en draaitafels.

Naast vele andere baanbrekende producten in een portfolio dat zich uitstrekt over de gouden jaren van Britse audio-innovatie. Net als veel van de evolutionaire en revolutionaire Britse audiomerken uit de jaren 30 en 40, werd LEAK door oorlog verdreven, maar geïnspireerd door het daaruit voortvloeiende oorlogsonderzoek, om doelgericht verbeterde audiotechnologie te ontwikkelen. Net als veel van de beroemde Britse merken uit dit tijdperk, was LEAK aanvankelijk gericht op omroepsystemen. Die expertise, gecombineerd met de wens om de audioprestaties te verbeteren. Door middel van de jaren 1940, werden low-noise, high performance en ongeëvenaarde natuurgetrouwe systemen de focus toen LEAK de wereld veroverde.

Joseph Leak
LEAK Audio – versterker en cd loopwerk samen voor € 1.348,00

Eind jaren veertig, nadat de oorspronkelijke fabriek in Shepherds Bush was verwoest door bombardementen , werd de baanbrekende LEAK-fabriek opgericht op het nieuw gebouwde fabriekslandgoed. Westway, Brunel Road, Londen. Een epicentrum van engineering, vernoemd naar de beroemde ingenieur IK Brunel, het art-deco-ontwerp van dit fabriekslandgoed werd zeer waarschijnlijk onderdeel van de industriële ontwerpinvloed die zich vertaalde tijdens de levensduur van LEAK-producten.

Na jaren van contractgebaseerde versterker productie kwam de LEAK Type 15-versterker in 1945.

Gebruikmakend van een viertraps circuit en een baanbrekend ‘negatieve feedback’-ontwerp met ‘push-pull triode-aangesloten ‘KT66-kleppen behaalde een opmerkelijk vermogen van 15 watt. Het type 15 zou bekend staan ​​als de originele ‘Point One Amplifier’, een klassieke serie stereoversterkers die tot in de jaren vijftig is geëvolueerd.

In 1948 markeerde de toekomstige klassieker, LEAK TL / 12, de eerste gewaagde stap op weg naar high-fidelity geluidsweergave.

 Al snel volgden een toonarm, een bewegende spoelpatroon en een krachtigere TL / 25. Dit high-fidelity-concept vereiste een unieke aanpak. 1949 H. J, Leak, begon daarom aan een landelijke ‘live vs gereproduceerde’ tour. Vergelijk livemuziek direct met high-fidelity, LEAK-aangedreven reproductie of opgenomen materiaal.

Wat maakt deze LEAK Audio componenten anno 2020 nou zo bijzonder?

Naar een orgineel design uit 1963 anno 2020

LEAK AUDIO EQUIPMENT

Betaalbare highend Audio, dit maakt werkelijk muziek en laat uw draaitafel zingen.

LEAK componenten zijn met uitsluitend goede componenten opgebouwd. Het is een doordacht ontwerp met o.a. stabiele voedingen en ook een mooi opbouwde phono voorversterker die je platenspeler laat zingen. Voor iemand die een NoNonsense ontwerp en bediening zoekt. Voldoende ingangen heeft voor bronnen om bijvoorbeeld ook je tv digitaal erop aan te sluiten. Je kunt bovendien streamen van b.v. Spotify en andere aanbieders direct vanaf je telefoon. Voor het streamsignaal wordt de ingebouwde converter gebruikt, je telefoon is alleen voor de bediening. Er is bovendien het gemak van een afstandsbediening. De versterker is in staat om voor een vriendelijke prijs ver bovengemiddeld te scoren. Wanneer we het hebben over precisie, plaatsing en detail. Vooral een systeem of versterker die écht lekker muziek maakt. Zéér aanstekelijk! Dit gaat veel verder dan hifi en tikt highend kwaliteiten aan. Het is een eerlijk,snel en dynamisch “klinkend” karakter. Wanneer de opname door de mand valt met de kwaliteit heb je bovendien de mogelijk om de toonregeling in te schakelen en bass en treble te corrigeren. Voor muziekliefhebbers die streamen maar ook wel een plaatje willen spelen op hoog nivo voor een scherpe prijs. En bovendien heeft LEAK een mooi Spartaans vintage uiterlijk.

De TL / 12 werd een BBC-standaard in 1951, waarbij veel eenheden werden verkocht aan de legendarische BBC-faciliteiten. 

Leak TL/12 BBC Standard Tubeamp 1951

Op korte termijn werd HJ Leak uitgenodigd op de Audio Engineering Society-tentoonstelling in New York. De TL / 12 werd een trans-Atlantisch succes, met kort daarna een wereldwijd succes! Tegen het einde van 1949 had HJ LEAK & CO Ltd 20 medewerkers in dienst om de innovatie- en productie-eisen van een jong, wereldwijd merk te ondersteunen. Specifiek voor BBC-vereisten is de TL / 12 ontwikkeld met ingangsdemping en een nieuwe balanceringstransformator. Gedurende de jaren 1950 kwamen er nieuwe pick-ups en toonarmen op de markt. Een FM-tuner arriveerde in 1955, ook in de vorm van de Troughline FM-tuner. Er zijn verslagen en verhalen over innovatieve luidsprekers die 15 ”-stuurprogramma’s matchen met elektrostatische HF-units. Hoewel deze potentieel wonderlijke concepten nooit massaproductie hebben gemaakt, vormden ze de basis voor latere innovaties. Na 8 jaar wereldwijd succes met de TL / 12 onthulde LEAK de TL / 12 Plus, TL / 25 Plus en nieuwe TL / 50 plus mono-versterkers, die in 1956 veel bijval kregen.

Introductie 2020. Leak versterker en cd loopwerk in écht houten case

Voortbouwend op dit succes bracht 1958 de introductie van de Stereo 20 en Stereo 50 versterkers. 

Beiden met geheel nieuwe stereo voorversterkers, die de mainstream acceptatie van high-fidelity stereo home audio-apparatuur omarmen. Om nog maar te zwijgen over een tweede versie van de Troughline FM-tuner. De Point One versterker kwam eind jaren 50 op de markt – Point One Stereo, Point One Plus (alleen mono) en Varisoloe Stereo modellen kwamen allemaal van eind jaren 50 tot begin jaren 60 op de markt. Met name de Varislope Stereo en later geïntroduceerde Varislope Mono bood de zilveren en zwarte kleurstelling die onmiddellijk wordt herkend als ‘LEAK’, zelfs tot op de dag van vandaag. Hoewel HJ Leak luidsprekers uit het begin van de jaren vijftig aanbood, introduceerde hij in 1959 Dr. Don A. Barlow bij de luidspreker ontwikkelingsprojecten van LEAK. Plannen voor een ‘piston action’-luidspreker. Door een voortdurend proces van voortdurende innovatie werd in 1961 de ongelooflijk succesvolle en internationaal gerespecteerde LEAK SANDWICH geïntroduceerd.

UK Tubeamplifier 1958

LEAK Stereo 20

Gebouwd voor thuisgebruik

De Leak Sandwich is een revolutionaire luidspreker die oorspronkelijk in het VK is ontworpen en geproduceerd door HJ Leak, 1961.

Het idee achter de Sandwich was om een ​​luidsprekerontwerp te ontwerpen dat een echte zuigerwerking van de luidsprekerconus gaf. Met de toepasselijke naam ‘Sandwich’ omdat het diafragma is vervaardigd uit een gedeelte van geëxpandeerd polystyreen dat is ‘ingeklemd’ tussen twee buitenste lagen aluminium. Hierdoor kon deze methode de trillingen verminderen en een betere weergave van het elektrische signaal verkrijgen.

LEAK Stereo30 1963

De LEAK Stereo 30 versterker werd geïntroduceerd in 1963.

Deze transistorversterker had een quasi-complementaire germanium transistor eindtrap. De STEREO 30 omarmde een opvolgingspad uit de illustere reeks van buizenversterkers en behield de high-fidelity stereoprestaties die synoniem waren aan LEAK. Omdat transistors aanzienlijk goedkoper te vervaardigen zijn dan vacuümbuizen, werden de prijspunten van LEAK aantrekkelijker en kwamen ze overeen met de eisen van de ontluikende thuis-hifi-markt. Een revolutionair en eenvoudig ontwerp. Korte signaalwegen en mooie componenten. Met deze LEAK Stereo 30 versterker was er toen ook al veel kwaliteit voor een goede prijs te koop.

HJ LEAK & Co zette de productie van buizenversterkers tot ver in het midden van de jaren ’60 voort

Buizenversterker modellen met een hoger vermogen, zoals de TL / 50Plus, waren eind jaren zestig nog steeds verkrijgbaar. Deze veranderingen in het productportfolio en de ongelooflijke vraag naar de LEAK SANDWICH-luidspreker gingen hand in hand met de oprichting van een Downham Market-fabriek, die LEAK van Londen naar Norwich bracht. gevestigd (in Norwich, op enige afstand ten noorden van Londen) om te voorzien in de vraag naar de Sandwich-spreker. De Stereo 70 transistorversterker kwam in 1968. De Stereo 70 gebruikte de klassieke 2N3055-transistors voor de eindtrap, in quasi-complementaire configuratie. Voldoen aan de vraag naar transistorgebaseerde oplossingen met een hoger vermogen.

In 1969 verkocht HJ Leak & Co. het merk LEAK aan de Rank Organization en HJ Leak stopte met het merk op zijn hoogtepunt.

Helaas bezweek LEAK met de globalisering van een audiomarkt voor de druk van de internationale concurrentie. Tegen lagere kosten en massaconsumptieproducten in de schijnbaar steeds groter wordende markt voor thuisaudio. Na 20 jaar pensionering en een leven lang audio-innovatie en prestatiebepalende producten, stierf Harold Joseph Leak helaas in augustus 1989.

In 1996 werd de fabriek van LEAK Downham Market helaas gesloopt, wat de weg vrijmaakte voor lokale ontwikkeling.

Geduwd in de vergetelheid en een ‘gekoesterd’ merk van gisteren, werd LEAK een klassiek merk. Lliefdevol herinnerd maar niet langer een optie op de markt voor home audio-producten. Na vele jaren van slaaptoestand werd LEAK gered door de IAG Group – een van ‘s werelds meest vooraanstaande fabrikanten van audioproducten. En is bovendien eigenaar van een overvloed aan klassieke Britse merken. In 2020, het jaar van Harold Joseph Leak’s 113e verjaardag en HJ Leak & Co’s 84e verjaardag, brengt IAG Group met trots de terugkeer van LEAK. Met behoud van het art-deco geïnspireerde, klassiek gestileerde hoogwaardige audio-home-formaat voor de moderne hifi-liefhebber, wordt LEAK herboren. Met veel aandacht voor detail in styling, prestaties en waarde, keert LEAK eindelijk terug voor de massa! met de introductie van de LEAK STEREO 130 versterker én het allereerste digitale CD-afspeelapparaat voor LEAK, de LEAK CDT. De CDT biedt diverse mediacompatibiliteit voor de moderne audioliefhebber, zonder in te leveren op stijl en waarden van audioprestaties.

Winkelwagen
Scroll to Top